R. Moldova a exportat peste 110 mii tone de fructe proaspete și struguri, în trimestrul doi


Sursa imagine: infotag.md

Fructele și strugurii moldovenești devin tot mai populari peste hotare, lucru demonstrat de datele exporturilor. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta anunţă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Potrivit datelor sale, în iulie-septembrie, peste hotare au fost exportate în stare proaspătă 42,3 mii tone de mere, 41,3 mii tone de prune, 8,5 mii tone de caise, 4 mii tone de piersice. Prunele și merele sunt solicitate în cantități mai mari în Federația Rusă, România, Austria și Belarus, caisele – în Ucraina, Rusia și Belarus.
 
Fructele moldovenești mai sunt livrate pe piețele din Germania, Polonia, Irak, Croația, Cehia, Țările Baltice, Italia, Muntenegru.
 
În trimestrul doi, exporturile de struguri de masă din recolta anului curent au constituit peste 15,6 mii tone, care au ajuns în 12 state ale lumii. Printre destinatari sunt consumatorii din România, Belarus, Federația Rusă, Ucraina, Polonia dar și Marea Britanie, Lituania, Letonia, Estonia, Mongolia, Turcia și Oman.
 
R. Moldova exportă anual aproximativ 250 mii tone de mere și 80 mii tone de struguri de masă. În acest an, recolta de mere se preconizează a fi de circa 670 mii tone, lucru care va crește exporturile, având în vedere cererea crescută în străinătate.

Curs Valutar BNM

RUB 0.2279
GBP 23.0050
USD 17.2289
RON 4.2084
EUR 20.5084
UAH 0.6057