Donaţie din Polonia pentru pompierii moldoveni


Sursa imagine: dse.md

Pompierii vor putea interveni mai uşor în situaţii excepţionale. Inspectoratul General pentru situaţii de Urgenţă a primit echipament şi un spital de câmp performant din partea Guvernului Poloniei. Echipamentul, care a costat peste 57 de mii de euro, va fi utilizat în situaţiile de criză, dar şi pentru instruirea salvatorilor, relatează Mesager.

„Acest echipament care a fost oferit de colegii din Polonia conţine truse medicale începând cu pansamente finisând cu oxigenul pentru sinistraţi, avem utilaj pentru a face triaj atunci când este vorba de mai mulţi sinistraţi”, a spus Igor Mocanu, Ofiţer Principal, IGSU.

Pompierii moldoveni au primit şi un spital improvizat de câmp, dotat cu cele necesare pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale, în situaţiile de risc.

„Sunt şi 13 seturi mobile care vor fi distribuite peste tot în ţară: în nord, sud şi centru, ca unităţi de linie în situaţii de urgenţă să aibă un echipament şi mai modern”, a spus Bartlomiej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei în Moldova.

Totodată, 20 de pompieri au învăţat de la colegii lor din Polonia să acorde primul ajutor medical, iar alţii 120 vor începe instruirile în scurt timp.

„Am fost instruiţi cu ce putem să ajutăm persoanele care au nevoie de ajutor până la sosirea medicilor specializaţi, de asemenea, cum să ne folosim corect de utilajul donat”, a spus Marina Ceaglei, ofiţer de instruire, IGSU.

„Scopul, dar şi beneficiul profesiei este foarte înalt, luând în consideraţie că profesia de salvator este cea mai benefica profesie care poate fi pe glob”, a spus Vadim Anghel, pomier, IGSU.

Instruirea face parte dintr-un proiect lansat de Ministerul Afacerilor Externe şi Serviciul de Pompieri al Poloniei.

„Noi cei din Ministerul de Interne trebuie să asigurăm condiţii bune pentru a lucra pentru voi, astfel încât cetăţenii Republicii Moldova, cei care se află în vizită în ţara noastră să se simtă în siguranţă”, a spus Ianuş Erhan, secretar de stat, MAI.

Costul proiectului este de aproape 250 de mii de euro.
 

Curs Valutar BNM

RUB 0.2279
GBP 23.0050
USD 17.2289
RON 4.2084
EUR 20.5084
UAH 0.6057