Regiunea transnistreană a prelungit regimul de autoizolare


Sursa imagine: trm.md

Regiunea transnistreană a prelungit astăzi regimul de autoizolare până pe 15 iunie. Asta înseamnă că în continuare vor rămâne instalate posturile vamale ilegale şi restricţionată circulaţia persoanelor, inclusiv a agenţilor economici, dar şi a autorităţilor de la Chişinău. Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat că toate solicitările pentru dialog au fost respinse de autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol, care declară că se descurcă singure cu pandemia.

„S-a restricţionat accesul în regiunea transnistreană pentru toate persoanele, cu excepţia celor care au reşedinţă în regiunea transnistreană şi pentru corpul diplomatic. Pentru celelalte persoane au fost aplicate proceduri de restricţii, inclusiv şi proceduri care au condiţionat mai multe aprostrofări, dacă doriţi, împotriva Chişinăului, pentru a asigura un dialog şi o comunicare eficientă. Declaraţiile Tiraspolului au fost unele foarte vocale că se descurcă desinestătător”, a declarat Cristina Lesnic.
 
„Din păcatre cei de la Tiraspol au încercat să fortifice această criză pentru a promova anumite interese politice, mă refer în primul rând la instalarea ilegală a peste 20 de puncte mobile de control în zona de securitate. Este o politică că sub paravanul crizei, când toată lumea e distrasă, este preocupată, tu creezi nişte fapte pe teren şi după ce se termină criza le prezinţi ca atare”, a menţionat Andrei Popov, director al Institutului pentru Politici Strategice.
 
„Toate apelurile noastre au rămas ignorate de către instituţiile şi structurile care au tangenţă pentru situaţia din zona de securitate”, a precizat Ion Manole, director executiv al Asociaţiei Promo-LEX.
 
În regiunea transnistreană au fost înregistrate până în prezent 952 de cazuri de infectare şi 37 de decese. Din cei peste 320 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, care locuiesc în regiune, foarte mulţi sunt înregistraţi pentru a beneficia de servicii la centrele medicale de pe malul drept al Nistrului. 

Curs Valutar BNM

RUB 0.2405 -0.0002
GBP 21.5544 0.1496
USD 17.0715 -0.0243
RON 4.0321 0.0186
EUR 19.5315 0.0927
UAH 0.6291 -0.0011