„Salut, Veaceslav”, „Bună, Alexandr Dmitrevici”: Modul în care s-au salutat Stoianoglo cu Platon demonstrează o relație strânsă de prietenie


Sursa imagine: politics.md

O nouă înregistrare video apărută în presă întărește senzația despre o relație mai veche și amicală dintre procurorul general Alexandr Stoianoglo și pușcăriașul Veaceslav Platon, cunoscut ca „raiderul Nr 1 în spațiul CSI”.

În acest video, Platon explică cum funcționează anumite scheme de spălare de bani, iar pe fundal se aude și vocea lui Stoianoglo care îi pune întrebări sau face comentarii. În context, Platon vorbește și despre posibilitatea de a lăsa investitorul internațional de la Victoriabank fără acțiuni utilizând formula „noi”. Stoianoglo face o remarcă la un moment că propunerile lui Palton sunt „banditești”. „Asta e legal, noi doar suntem juriști. Ei (investitorii străini) sunt mari, grași, să se împartă cu poporul”, răspunde Platon. Iar Stoianoglo îi urează „Doamne ajută”.

Amintim că și joi în presă au apărut imagini video care demonstrează că cei doi  sunt mult mai apropiați decât se credea. Alexandr Stoianoglo se apropie de Platon și-i intinde mâna, chiar dacă până a ajunge la acesta trece pe lângă un grup de persoane, fără să se salute. „Salut, Veaceslav” i se adresează Stoianoglo lui Platon, iar acesta îi răspunde la fel de familial „Bună, Alexandr Dmitrevici”. După care fac un scurt schimb de amabilități.

În reacția la acest video, Procuratura Generală precizează că a fost făcut la audieri, dar nu se referă la relația lui Stoianoglo cu Platon. Totodată, exprimă nervozitatea lui Stoianoglo pentru faptul că aceste imagini au ajuns în presă. „Procurorul General a dispus efectuarea unui control de serviciu pentru stabilirea circumstanțelor scurgerii în presă a materialelor cu caracter procesual penal, divulgate contrar intereselor urmăririi penale, neconform procedurilor legale și sancționarea celor vinovați”, se arată în comunicatul Procuraturii.

Este de menționat că după ce Stoianoglo l-a declarat pe Platon nevinovat, acesta a avut doar cuvinte de laudă pentru procurorul general, la o emisiune de la TV8, vorbind despre profesionalismul procuraturii în ultimul timp și despre faptul că Dodon a numit un procuror general cu adevărat independent.

Analistul Nicolae Negru se întreabă într-un editorial în Ziarul Național „de unde siguranța unora că Stoianoglo e „independent”. El amintește că în Kroll-2 ar figura și unele companii ale lui Platon, iar în raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară se vorbește despre existența, în perioada 2011-2012, a unui plan de atac al „grupării Plahotniuc-Platon” asupra BEM, cu scopul de a-și asigura pachetul de control al acestei bănci. „Ce s-a aflat nou de la Stoianoglo până acum, decât că e prieten cu Platon? Un procuror general nu spune „privet” oricărui „Veaceslav”, menționează Nicolae Negru.

Curs Valutar BNM

RUB 0.2405 -0.0002
GBP 21.5544 0.1496
USD 17.0715 -0.0243
RON 4.0321 0.0186
EUR 19.5315 0.0927
UAH 0.6291 -0.0011