Instituţiile teatrale rămân închise


Sursa imagine: trm.md

Chiar dacă de la 1 iunie muzeele şi bibliotecile îşi vor relua activitatea, respectînd anumite condiţii, instituţiile teatrale şi cele concertistice rămân închise. Astfel, difuzarea pe pagina de facebook a spectacolelor şi concertelor rămâne o unică posibilitate pentru iubitorii de frumos de a urmări anumite spectacole şi de a se întâlni cu interpreţii îndrăgiţi, relatează Moldova 1.

De aproximativ două luni şi jumătate, iubitorii de artă au parte de spectacole şi concerte gratuite pe reţelele de socializare ale instituţiilor concertistice şi teatrale.

„Varianta online este o modalitate de a comunica cu spectatorul, dar nu ştiu pe cât e de binevenită şi dacă nu este în detrimentul teatrului. Teatrul este artă vie, dar aici cu spectacolul online noi intrăm în concurenţă cu cinematografia şi nu putem face faţă. Un spectacol filmat pierde din calităţi, a declarat Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.

Această stare de lucruri va continua. Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a decis că activitatea teatrelor şi a sălilor de concerte va fi reluată doar atunci când riscul de răspândire a infecţiei se va diminua. În context, s-a precizat că salariile angajatilor din acest domeniu vor fi achitate integral. Preşedintele Uniunii Teatrale, Sandu Grecu, consideră că decizia este corectă, întrucât reluarea activităţilor ar putea constribui la răspândirea infecţiei COVID-19. Astfel, majoritatea teatrelor vor merge în concediu. Ulterior, teatrele se vor prăgati pentru mult aşteptata reîntîlnire cu spectatorii.

„Realităţile sunt dure, încercăm să rezistăm, sper că în curând ne vom întâlni în sălile de teatru, la spectacolele din repertoriu şi la premierele pe care le pregătim”, a menţionat Petru Hadârcă.

Teatrele şi-au sistat activitatea pe 16 martie din cauza restricţiilor impuse de pandemie.

Curs Valutar BNM

RUB 0.2405 -0.0002
GBP 21.5544 0.1496
USD 17.0715 -0.0243
RON 4.0321 0.0186
EUR 19.5315 0.0927
UAH 0.6291 -0.0011