Asemănări izbitoare între Maia Sandu și Igor Dodon


Sursa imagine: facebook.com

E dificil să alegi un președinte de țară între Sandu și Dodon, deoarece de data asta nu mai există răul cel mic. S-ar părea, că, totuși, unul dintre candidați posedă un avantaj. În Moldova e suficient să nu furi, ca să-ți depășești adversarul politic. Poți fi cu cerul gurii negru, cu maiul pătat, prostuț și neputincios, cu schelete de diferite vârste și culori în dulap, dar doamne ferește să pui mâna pe ceva strain..! Mai exact, să nu știe nimeni, că ai pus mâna…

Adică, ca să-l învingi pe Igor Dodon, e de ajuns să fii Maia Sandu.

E clar, că dacă Maiei îi reușea zilele acestea schimbarea Guvernului, soarta lui Dodon era ca și pecetluită. Ce ți-i să te căpătuiești cu un mandat de președinte, având la mână majoritatea parlamentară, ministerele de forță și celelalte instrumente de constrângere, de care se folosește guvernarea, când vrea să bage un om, dacă nu la pârnaie, cel puțin - în registrul acuzaților și pătaților.

Am văzut anul trecut, după exemplul cu testarea candidaților la funcția de procuror general (a probat chiar nu demult Curtea Constituțională), că Maia nu e departe nici de Dodon, nici de Voronin, și nici chiar de Plahotniuc, când e vorba să calce pe lege, ca să pună mâna pe mai multă putere.

De fapt, Maia seamănă foarte mult cu Dodon, mai ales, că provin dintr-o generație.

Ambii au cunoștințe puțintele, se vede ce broșuri citesc după ce și cum exprimă… Jurnaliștii nici nu îndrăznesc să-i întrebe, ce impresii le lasă lecturile serioase.

Ambii nu au lăsat în urma lor barem o opera de trei parale, pentru care să-i pomenească comunitatea: nici tu fântână, nici tu apeduct, nici tu o făbricuță, nici tu o bisericuță. Ambii promit, ambii se laudă! Pentru că ambii au pășit în politică nu de la rădăcina unei cariere administrative, ci folosind ușa din spate.

Ambii sunt țâfnoși. E de ajuns să le pui o întrebare incomodă, ca să-i vezi imediat, cum încep a se fâțâi nervos în fotoliu, cum li se strâmbă buzele a nemulțămire, cum începe a se desluși pe ridurile rare ale frunții, ca pe un prompter, replica: “da cum de îndrăzniți…d-apoi la statutul meu?!” Asta vorbește nu numai de lipsa de maturitate politică, ci de lipsa de maturitate în general. Nu toți oamenii devin cu vârsta înțelepți.

Nici unul dintre ei nu-și iubește țara. Ambii țin dialog cu moldovenii, privindu-ne de sus, din străinătate. Unul ne învață din Moscova, iar altul (alta) - din Bruxelles. Chiar dacă Dodon își adoră propria moșie, via și plantațiile de pomușoare, vinul și căpșunele le consumă în fața camerelor de luat vederi tot cu străinii.

Ambii scuipă pe credință noastră ortodoxă, deși nu sunt ateiști ori agnostici declarați. S-a văzut limpede în timpul pandemiei cum înțelege și unul și celălalt rostul bisericii… Dodon a întrecut-o pe Sandu, pentru că a fost de două ori mai fățarnic: îndemna creștinii și preoții să facă pe față una, iar pe ascuns - alta.

Ambii sunt complet lipsiți de imaginație. Maia crede, că dacă îi va cere public lui Dodon demisia de două ori pe zi, dimineața după ceai și seara la “Politica cu Natalia Morari”, Igor se va evapora într-un târziu din fotoliul palatului turcesc (pardon: reabilitat de turci!). Cu Dodon e și mai trist….El își închipuie, că Moldova nu poate fără dânsul.

Singurul avantaj pe care îl are Maia față de Igor este că nu a fost prinsă cu “rața în gură”. Iar Dodon a fost considerat mereu “cu pufușor pe botișor”, fie în istoria cu “kuliokul lui Plaha", fie în “dosarul Bahamas”. Dar această diferență etică, care pare acum remarcabilă, s-ar putea transforma în nimic în preajma alegerilor, pentru că un electorat amețit de pandemie și amenințat de foamete nu este tocmai moral.

Curs Valutar BNM

RUB 0.2405 -0.0002
GBP 21.5544 0.1496
USD 17.0715 -0.0243
RON 4.0321 0.0186
EUR 19.5315 0.0927
UAH 0.6291 -0.0011