O sculptură cu o mască de protecţie va decora altarul uneia dintre cele mai vechi catedrale din Marea Britanie


Sursa imagine: Facebook

Altarul din secolul XIV al unei catedrale istorice din Marea Britanie a fost renovat recent cu un element care imortalizează pandemia de COVID-19: o mască sculptată în piatră pe faţa uneia dintre figuri, relatează Live Science şi Hotnews.

Catedrala St. Albans din Hertfordshire, Anglia, este cel mai vechi loc de venerare continuă din Marea Britanie.

Construcţia acesteia a început la sfârşitul secolului XI pe locul de înhumare al martirului creştin Alban, primul sfânt britanic, catedrala fiind terminată în 1115.

Altarul recent renovat a fost adăugat catedralei în 1350 pentru a-l onora pe sfântul Amfibalus, fiind unul dintre cele două altare ale clădirii (celălalt, adăugat în jurul anului 1308 îl comemorează pe sfântul Alban).

Pe lângă repararea şi reconstruirea părţilor deteriorate ale altarului, zidarii au adăugat o nouă sculptură pentru a aminti criza sanitară care a transformat lumea în 2020 şi 2021.

Altarul are acum o nouă faţă însă doar ochii acesteia sunt vizibili. Restul trăsăturilor sunt ascunse sub o mască de protecţie, o imagine care a devenit mult prea familiară din cauza pandemiei de COVID-19.

„Această mică figură din colţul altarului sfântului Amfibalus va servi drept amintire importantă în secolele care vor urma cu privire la evenimentele din ultimul an”, a declarat reverendul Abi Thompson, decan la parohia locală.

Sfântul Alban a trăit în timpul secolului III d.Hr. şi a fost executat după ce l-a ajutat pe Amfibalus, un preot creştin, să scape de autorităţile romane. Romanii l-au prins ulterior şi ucis pe Amfibalus.

„Legendele amintesc că Alban a înfăptuit miracole în timp ce se îndrepta spre execuţie”, afirmă Biblioteca Marii Britanii.

„Când Alban a fost decapitat, ochii călăului său i-au căzut afară din orbite”, afirmă un manuscris din secolul XIII.

„Figura cu mască ne aminteşte că istoria St. Albans se întinde atât în viitor cât şi în trecut”, afirmă reverendul Thompson. „Pelerinii vor putea marca ultimul capitol din istoria Catedralei alături de Amfibalus şi Alban, care au fost aici chiar de la începutul său”, a adăugat acesta.

Curs Valutar BNM

RUB 0.2449 -0.0012
GBP 24.7957 -0.2133
USD 17.7805 0.0631
RON 4.3076 -0.0516
EUR 21.2165 -0.2508
UAH 0.6548 0.0005