Nigeria a deblocat Twitter după șapte luni. Rețeaua a fost suspendată după ce a șters un mesaj al președintelui țării


Sursa imagine: Profimedia

Guvernul Nigeriei a anunţat miercuri seară ridicarea suspendării care a blocat reţeaua socială Twitter timp de şapte luni în cea mai populată ţară din Africa. Suspendarea a survenit la două zile după ce Twitter a șters o postare a președintelui Nigeriei, Muhammadu Buhari.

„Preşedintele Muhammadu Buhari a aprobat ridicarea suspendării Twitter în Nigeria de astăzi de la miezul nopţii”, a anunţat directorul Agenţiei naţionale pentru dezvoltarea tehnologiei informaţiei, Kashifu Inuwa Abdullahi, într-un comunicat.

Autorităţile nigeriene afirmă că, după mai multe luni de negocieri, Twitter a aderat la „toate condiţiile stabilite de guvernul federal”, mai ales în ceea ce priveşte impozitarea şi gestionarea conţinuturilor care nu respectă legile din Nigeria.

Twitter nu a confirmat deocamdată anunţul şi nici nu a reacţionat miercuri seară, la solicitarea AFP, potrivit Agerpres.

Abuja a anunţat la începutul lui iunie 2021 suspendarea Twitter pentru „o perioadă nedeterminată”, în special după ce a acuzat reţeaua socială că are o „misiune suspectă” împotriva guvernului nigerian şi că tolerează pe platforma sa mesajele liderului unui grup separatist incitând la violenţă în sud-estul Nigeriei.

Suspendarea Twitter a intervenit la două zile după ce reţeaua socială i-a şters un mesaj preşedintelui Muhammadu Buhari. Şeful statului ameninţase „să îi trateze cu un limbaj pe care îl înţeleg” pe cei responsabili de violenţele din sud-estul Nigeriei - atribuite de autorităţi separatiştilor igbo - şi reînvie amintirile teribile ale războiului din Biafra, care a făcut mai mult de un milion de morţi în anii 1960.

Suspendarea Twitter, apoi ordinul guvernului către media audiovizuale de a-şi şterge conturile pe această reţea socială într-un gest „patriotic”, au suscitat o profundă consternare în Nigeria, ţară tânără, foarte conectată, unde această Twitter este un instrument important de contestare socială.

Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite şi Canada au acuzat imediat suspendarea Twitter.

Curs Valutar BNM

RUB 0.2356 0.0002
GBP 24.4702 -0.0936
USD 18.0492 -0.0025
RON 4.1347 -0.0051
EUR 20.4470 -0.0244
UAH 0.6375 0.0001